Monthly Archives: יולי 2007

אינטרנט סלולרי מהיר עם סלקום, AirCard850 ולינוקס

חברת סלקום יצאה במבצע, שנגמר היום, שבו ניתן לקבל לנסיון של חודש חינם כרטיס מודם סלולרי דור שלישי של AirCard850 וחשבון. חיבור אינטרנט סלולרי זה דבר שימושי בעיני, אבל שלא ששתי לברר על חשבוני אם הדבר הזה עובד עם לינוקס כמו שצריך (חשבון רגיל דורש התחייבות לשלוש שנים) לאור ניסיון קודם ולא חיובי עם אותה חומרה וספק שירות אחר והמבצע הזה נראה כמו הזדמנות טובה לברר. אתמול נרשמתי למבצע והיום החבילה הגיעה עם שליח. “מתנה ליום האהבה”, כמו שאשתי אמרה בחיוך.

מה אני יגיד לכם? זה עובד ואפילו יפה מאוד. את הפוסט הזה אני כותב מהרכבת דרך החיבור הסלולרי.

Sierra, החברה שמייצרת את כרטיס החומרה טורחת מאוד להדגיש שהוא עובד רק עם אי אילו מערכות הפעלה של חלונות בהרבה מקומות, מההדפס על העטיפה של הכרטיס (כולל המדבקה הנוספת שמבטיחה תמיכה בויסטה) ועד הדף באתר הבית הרשמי של החברה שבו מתואר בפרטי פרטים כיצד ואיך להפעיל את הכרטיס (הבלתי נתמך, כאמור) על לינוקס, כולל הסבר על גרסאות ישנות (עד 2.6.8) וחדשות.

מה אני אגיד לכם, אנשים טובים יש ב- Sierra. מעבר לדף האמור בעמוד הבית שלהם (שצריך קצת לחפש כדי למצוא אותו, יש להודות) כל מה שצריך זה את ה- APN של סלקום (שמסופקת למשתמשי חלונות בצורת תוכנת Dialer כמובן). חיפוש מהיר בגוגל גילה שמילת הקסם היא “internetg” ובא לציון גואל.

אז סחטיין וכל הכבוד לחברת סלקום על בחירה בספק חומרה ראוי וטוב ובמימוש פשוט וסטנדרטי. אני באמת לא רוצה להטריד את התמיכה הטכנית שלכם ואני גם לא צריך. דף עם לינקים לפריטים האלה באתר האינטרנט של סלקום היה יכול להיות נחמד (קומפלט עם האזהרה שמדובר בשימוש בלתי נתמך לחלוטין, כמובן), אבל אני באמת לא רוצה להיות קטנוני.

גלעד.

 

Leave a Comment

Filed under כללי

החומוס נאצי

_121.jpg

Originally uploaded by firstpost.

אחד מהפרקים הזכורים יותר בסדרה האלמותית סיינפלד מציג את דמותו של ה- Soup nazi, בעל דוכן מרקים אלוהיים אשר בשביל לטעום אותם מוכנים לקוחותיו לסבול אפילו את יחסו המוטרף של בעל המקום הדורש מהם להסתדר בטור מסודר, לעבור לפניו בסדר מופתי ולא להרבות במילים.

לפני כמה שבועות הגעתי למסעדת “פטרה” אי שם באחוריה רווי הפיח של תחנת דלק דרומית בואכה צומת ביל”ו ונתקלתי שם בתור ארוך של ממתינים הממתינים בשקיקה בשמש הקופחת (והיה איזה 280 מעלות צלזיוס בצל, dammit!) להכנס למסעדה.

במסעדה עצמה, הפלא ופלא, היו 80% שולחנות פנויים, אך בעל המקום בעל העקרונות סירב להכניס אנשים אלא לפי סדר התור שנרשם על ידי סדרן נמרץ, אפילו אם, נניח, שולחן של שישה אנשים ממתין למקום פנוי בעוד שישנם מספר מקומות פנויים של ארבעה אנשים וזוגות וישנם קבוצות של ארבעה וזוגות שממתינים בתור.

כדי להשלים את התמונה ההזויה וכדי להראות לכם שאני לא מגזים, הנה תמונה של שלט ההוראות המחכה לבאי המסעדה.

והאוכל? היה טעים אם כי נמנעתי מרוב האוכל שהיה מהסוג עתיר השומן להפליא (דיאטה וכולי), אבל הסועדים האחרים אהבו.

מה יש להוסיף?

אה, כן…

No Homus for You! Come back… 1 year!

גלעד

נ.ב. עדכון מהשטח: למי שרוצה, פרטי המסעדה במדריך האוכל של ynet.

 

Leave a Comment

Filed under כללי

אני ספרטכוס

ביום שהחוק המחייב רישום והזדהות כדי להתחבר לאתרי פורנו באינטרנט עבר בקריאה שניה, קיבלה נבחרת מייצגת של עיתונאים את ה- SMS הראשון.

“ארגון בני-לילית”, אמרה ההודעה, “מזהיר כי הוא רואה במעבר החוק חציית קו אדום שלא יעבור בשתיקה. אם יעבור החוק יראה הארגון את מדינת ישראל כמי שהתפרקה ממחויבותה לדמוקרטיה ויראה את עצמו חופשי לפעול כראות עיניו להחזרת זכויות האדם לישראל”.

איש מהעיתונאים, כמובן, לא התייחס ברצינות להודעה. עיון מדוקדק יותר היה מעלה כי ההודעה נשלחה, כביכול, ממכשיר הטלפון הסלולרי האישי של עוזרו הבכיר של הרב עובדיה יוסף שליט”א, אבל ראש הממשלה בדיוק נתפס נוהג במכונית השרד שיכור כשרק תחתונים לגופו בחברת נציגה בלונדינית במיוחד של קהל הבוחרים ולכן, מטבע הדברים, איש מהם לא שם לב.

בשעות הערב של היום שבו עבר החוק בקריאה השלישית הגיעה ההודעה השנייה. “האינטרנט מפרש צנזורה כנזק לרשת ומנתב את התעבורה כדי להתגבר עליו. ראו זאת כיריית אזהרה”, כך היתה לשון ההודעה. באותה שעה בדיוק, הטלפונים הסלולריים של כל חברי ההנהגה הבכירה של מפלגת ש”ס, כמו גם המרכזייה בבניין המפלגה יצאו מכלל פעולה למשך מספר שעות.

העיתונות חגגה עם סיפורי אימים על ההאקרים האיומים העסוקים בגניבת שיחות טלפון תוך כדי התבדחות לעגנית על חברי הכנסת של ש”ס. אלו מצידם התראיינו באריכות בעיתונות על ימין ועל שמאל וליהגו על הפקרות שצריכה להיפסק ועל קוצר ידו של שלטון החוק בהגנה עליהם לעומת המרץ הרב שגילתה המשטרה בחקירת פרשת השחיתות החדשה של מזכ”ל המפלגה.

ואז חייל סורי תועה חצה את גדר הגבול עם האמר של הצבא הסורי כשחיפש מקום שקט לעשן את הג’וינט שלו ונתפס רק כאשר, בטוב ליבו בג’וינט, הציע שכטה לשוטר תנועה המום בכביש סובב כנרת והעיתונות עברה לדבר על דברים אחרים.

ביום שבו נכנס החוק לתוקף קרסו מערכות המחשב של כל ספקי האינטרנט. באחד נפל הנתב הראשי, בשני המחשב שהכיל את מאגר המידע של חשובות המשתמשים ובשלישי פסקה באורך מסתורי אספקת החשמל לאתר הראשי ולכל אתרי המשנה. כל מערכות הגיבוי לקו בתקלות מסתוריות פתאומיות ונסיונות התיקון נמשכו שעות רבות.

לבסוף, בלית ברירה, הודיעו ספקי האינטרנט אחד אחד על דחיית התחלת הסינון לצורך מה שנקרא “שידוד מערכות והערכות מחודשת” וביקשו דחייה של החלת החוק משר התקשורת.

שר התקשורת סירב.

תוך שעות, נפרצו עשרות אתרים המזוהים עם מוסדות המדינה, מפלגות דתיים וח”כים שתמכו בחוק ותמונות של שיקסעס שופעות ויהודיות כשרות ודקות גו החולקות את יצוען ואף למטה מכך עם כל דיכפין ולפעמים אפילו כמה וכמה כאלו במקביל עיתרו את דפיהם הראשיים המחודשים. כל אתר שתוכנו הוחזר על כנו נפרץ שוב. כל מחשב שהוטלא שותק בהתקפת DoS משולבת של מאות מחשבים סיניים וסרביים.

שר המשטרה הוציא צו האוסר על חיבור לרשת האיטרנט שלא לצרכי עבודה. צה”ל וצוות פרוייקט הממשל הזמין במשרד האוצר ניתקו את כל מחשבי השרת מרשת האינטרנט לבטחון. השב”כ עצר שלושה עולים חדשים רוסיים והציג לראווה הודאות חתומות כי הם האחראים לתקריות האחרונות ושפעלו בהוראת ארגונים אנטישמיים רוסיים.

מערך בקרת הרמזורים של משטרת התנועה קרס. עשרות מעליות בבנייני משרדים חדשים מרובי קומות ירדו לקומת המרתף וסירבו לעלות. מרכזיות בכל המדינה החלו ליזום עשרות שיחות טלפון כל דקה למספרים אקראיים בארץ ובחו”ל. מערכות לכיבוי אש החלו לפעול ללא סיבה. חברות ההי טק החלו לבצע תוכניות חירום להעביר את פעילות הפיתוח לחו”ל. אנשי מג”ב חמושים פיקחו על כל נכנס ויוצא מנתב”ג ועיתון הכלכלה העולמי הנחשב “פיננשל טיימס” פירסם כתבת שער עם הכותרת “ישראל מתמוטטת”. המסחר בבורסה הופסק.

ראש הממשלה יצא בהודעה לעיתונות (שהועברה על ידי רצים למערכות העיתונים) כי תחת סמכותו לפי חוק שעת חרום התשב”ב מושעה לאלתר עד הודעה חדשה יישום חוק פיקוח על אתרי תועבה באינטרנט עקב “חשש לבטחון הציבור”. כל המערכות חזרו לעבוד.

לזמן מה, כל תוכניות החדשות והאירוח התמלאו להג של מומחים מטעם עצמם שהתראיינו ודנו וחזרו ודשו בשרשרת האירועים. “כיצד”, כך עלתה שוב ושוב השאלה, “כיצד יכול להיות שמעצמת ההי טק והאינטרנט, מולדת ה- VoIP ונביאת ה- ICQ, כיצד היא לא השכילה לעמוד בפני מתקפתם של האקרי הפורנו האיומים?”. “זה בגלל החינוך”, זעקו אחדים, “הפער החברתי הוא שאשם”, החרו החזיקו אחריהם חברים ויש שהאשימו את הרטלין, הכספית בחיסונים ואף את מפלצת הספגטי המעופפת.

אבל אז התפרסם תחקיר עיתונאי חושפני שגילה כי מלכת היופי של ישראל עברה ניתוח סודי להגדלת שדיה בין בחירתה בארץ לטקס העולמי ועיתונות, כרגיל, מצאה משהו מעניין יותר לדון בו.

וכל אותם מתכנתים מומחים, מנהלי אבטחת מידע, אשפי תוכנה בסנדלים וארכיטקטי תוכנה ראשיים בחליפות מעל ו- T shirt מסוף קורס ב- 8200 מתחת, כל הקוראים דפים מודפסים תוך כדי אכילת נודלס ב- 32 ש”ח בהרצליה פיתוח והזוללים סושי לתאבון מתוך קופסאות פלסטיק שקופות קטנות תוך כדי הקלדה ביד אחת ב 23:34 בערב שלפני ה- ּRelease הגדול, כל אלו שמצאו את המחשב בגיל מוקדם או מאוחר והתפעלו מהחופש ומתחושת השליטה בגורל, ואלו שנרשמו לחוג למדעי המחשב לפני שאמא ואבא ידעו למה זה טוב ושהמילה exit עבורם היא קודם כל שם של פונקציה בשפת C ורק אחר כך מילה נרדפת לכסף ואלו שיודעים למה מודעות באנגלית בעיתון שמתחילות במילה From מופיעות לפעמים עם סימן מוזר של “גדול מ” לפני המילה הראשונה וכל מי שיודע למי שייך מספר הטלפון 036809900 ומהו המחשב שעונה לכתובת 127.0.0.1, כולם כולם הפנימו חיוך קטן עמוק בפנים וחזרו לעבודה.

כי למרות שאנחנו אמנם עובדים הרבה שעות ואז עומדים בפקקים בגלל התחבורה הציבורת העלובה והתשתית המחורבנת, ואפילו שאנחנו משלמים מס על שווי רכב שלא בעצם שווה שום דבר, וגם אם המס ממכירת האופציות שלנו הוא זה שממן את הישיבות שבו הילדים שלכם מבזבזים את הזמן כשהילדים שלנו הולכים לצבא, ועל אף שאין לנו זמן למחות ולהפגין כי אנחנו צריכים גם לעבוד וגם לגדל ילדים וגם להקדיש זמן לזוגיות וגם להתאמן, בכל זאת, גם אחרי כל הדברים האלו, אנחנו לא פראיירים ודבר אחד לא ניתן לכם לקחת מאיתנו – את הפורנו.

אנחנו, הילדים של אולטינט וה- BBS-ים, צבא כורי התוכנה הבלתי נראה של ההי טק, אחי גיבורי מערכות ההפעלה, שראינו פיטמה ראשונה ברזולציה של 640×480 אחרי הורדה של חצי שעה בפרוטוקול zModem, אנחנו, שמעבירים את הזמן בין טיסה לטיסה בשדות התעופה עם רשת ה- Wifi של ה- Starbucks המקומי בגלישה לאתם יודעים איפה, אנחנו שאין לנו זמן לעשות סקס באמת אבל יש לנו יותר תמונות של זוגות חובבים מתמונות של החתונה שלנו, את זה לא ניתן. תצטרכו לתפוס את כולנו.

אני, ספרטכוס.

לתשומת ליבכם: הסיפור למעלה הוא בדיוק זה, סיפור ותו לא. הוא עלה לי בראש בזמן שעשיתי את סיבוב ההתעמלות היומי שלי מסביב לשכונה תוך כדי הקשבה ללד זפלין ב- MP4. כל מי שמייחס לו חשיבות יתרה עושה זאת על אחריותו בלבד וכדאי מאוד שישמור גיבויים טוב טוב. דיר באלאק.

 

Leave a Comment

Filed under כללי

אלביס כבר לא קורא דוא”ל פה יותר

אני עובר בשגרה על הודעות לוג מהשרתים השונים שלנו ולפעמים חלק מההודעות משעשעות.

הנה הודעה על הודעת דוא”ל ששרת הדוא”ל שלנו דחה. שימו לב לנמען:

 elvis@benyossef.com:
some.fqdn.here[127.0.0.1] : User unknown in virtual mailbox table

 

Leave a Comment

Filed under כללי

איך אפשר להחזיק משרד בלי קוד פתוח

שידרוג (מוצלח) של אחד השרתים שלנו גרם לי לשים לב כמה תשתית תקשורת ותוכנה בקוד פתוח שאנחנו משתמשים בה במשרד בלי לחשוב יש לנו באמת. ניסיתי לערוך ספירת מלאי קצרה והתוצאות מרשימות.

שימו לב שאני לא מדבר על תשתית יעודית כמו כלי פיתוח תוכנה או שירותי וירטואליזציה שאז הרשימה היתה ארוכה יותר :-) אלא על סוג התשתית שאפשר למצוא בכל משרד ואני מתמקד בכוונה בכלים ושירותים ששימושיים למשרד ממוצע מבוסס חלונות (לכן לדוגמה לא כללתי דברים “מתקדמים” כמו NFS או Qemu).

  • הפצת אובונטו לינוקס (או גנו/לינוקס למי שמעדיף) מספקת חיבור לרשת (כולל firewall, nat, traffic shaping ו- routing).
  • Cups נותנת שירותי הדפסה.
  • ְאסטריסק משמשת אותנו כמרכזית טלפונים, כולל מערכת ניתוב שיחות ודואר קולי.
  • OpenVPN מספקת חיבור בטוח ומוצפן למשרד מרחוק.
  • Rsync ו- SSH משמשים אותנו יחדיו כבסיס לשירות גיבוי Off Site יעיל (וזה מקום טוב להמליץ על השירות הנפלא של Rsync.net לגיבוי מרוחק).
  • VNC מהווה את התשתית לשירות Terminal Service לגישה מרחוק.
  • הדוא”ל של כל החברה מטופל על ידי Postfix ו- Dovecot.
  • Samba היא תוכנת שרת קבצים.
  • OpenOffice.org מספקת חבילת תוכנה משרדית.
  • MySQL מוסיף בסיס נתונים לחבילה.
  • ThunderBird היא תוכנית דוא”ל מוצלחת.

בטח יש עוד כמה דברים ששכחתי ובתוכניות שלי גם להוסיף שרת פקסים (HylaFax?) ומערכת CMS בעתיד אבל בוודאי הבנתם כבר את הרעיון – אנחנו מנצלים תשתית רבת עוצמה שהיתה עולה כסף רב מאוד לו היינו צריכים לרכוש תוכנה קניינית למלא את מקומה.

כמובן, אינני מנסה להשלות איש שכל העושר הזה לא עלה דבר. לא שילמנו דמי רישיון על אף אחת מחבילות התוכנה הנ”ל, אבל הזמן של בעלי מקצוע ואפילו יקרים במיוחד (עובדי החברה במקרה שלנו) הושקע בהתקנה, הטמעה ותחזוקה. בנוסף, ישנם דברים שהתשתית שלנו לא יכולה לעשות (כמו שיתוף יומנים לדוגמה. אנחנו משתמשים בגוגל קלנדר).

למרות זאת ומבלי לעשות חישוב מדוקדק, אין לי שמץ של ספק שאפילו אם היינו צריכים לשלם את מחיר השוק לשעת יעוץ או עבודה שנדרש לקבל תמיכה טובה בתשתיות הללו, עדיין היינו יוצאים בחסכון ניכר לעומת האלטרנטיבה של רכישת דמי רשיון עבור תוכנות קנייניות שמבצעות את מה שהתשתית שלנו מבצעת, במיוחד אם ניקח בחשבון שגם התוכנות הקנייניות הללו היו צריכות להיות מותקנות, מוטמעות ומתחוזקות על ידי איש מקצוע, גם אם זול יותר.

אני גם מכיר בכך שדברים לא תמיד פשוטים כמו שמצטייר מהפוסט הזה, במיוחד למנהל משרד שאיננו איש טכנולוגיה ברמ”ח אבריו המקמפל קרנלים לארוחת בוקר. לכמעט אף אחד מהכלים שהזכרתי אין ממשק משתמש גרפי ראוי לשמו, לדוגמה.

עדיין, אני לא חושב שחוסר בממשק גרפי הוא המחסום העיקרי להגדרה של נתב רשת או פיירוול לדוגמה. יש צורך בידע יחודי לבצע את הפעולה, והמיקום של קובץ הטקסט שצריך לערוך והפורמט שלו הוא רק עוד פיסת מידע ובפירוש לא הקשה מכולם להפנים.

לפוסט הזה אין פואנטה אמיתית. אני פשוט מודה לכל האנשים הנפלאים שיצרו את עושר התוכנה הזה. אני לפעמים שוכח אותו כמו שקל לשכוח את היומיומי והמוכר. אין לי מושג מה הייתי צריך לעשות אם הייתי נדרש להקים ולהחזיק תשתית של עסק חדש בלעדיו.

גלעד.

 

Leave a Comment

Filed under כללי