Monthly Archives: פברואר 2009

מדריך: עברית באנדרואיד

לבקשת הקהל, המדריך הבא מסביר כיצד להתקין תמיכה עברית על ה- G1 עם הרשאות מנהל מערכת (root) או ADP1 (טלפון הפיתוח שאפשר לקנות מגוגל).

עדכון: הוראות המדריך עודכנו כדי להתגבר על בעיה עם ההפצה המקורית שבאה עם ADP1 (אם ההוראות בגרסה הקודמת לא עבדו לכם, נסו את ההוראות החדשות) ונוספו לו תמונות מסך.

אבל לפני שנתחיל – אזהרה חמורה! המדריך המובא כאן הוא לידיעה בלבד. ביצוע של הפקודות המפורטות כאן עלול להשמיד את הטלפון שלכם באופן קבוע תוך כדי אובדן כל המידע השמור בו, או גרוע מכך. כל שימוש במדריך וההוראות הכתובות בו נעשה על אחריותכם האישית בלבד. עם המשך הקריאה במדריך אתם מקבלים על עצמכם את האחריות לכל תוצאה אפשרית, סבירה או בלתי סבירה של השימוש במידע השמור בו ופוטרים את כותב המדריך ואת המפרסם אותו מכל אחריות באשר היא.

שימו לב, כי המדריך הזה אינו מסביר כיצד להשיג הרשאות מנהל מערכת. ההמלצה האישית שלי היא פשוט לרכוש ADP1 במקום G1. כמו כן, המדריך מפרט את הדרך הפשוטה (דורשת הכי פחות ידע) ולאו דווקא המהירה או הקלה ביותר. מוכנים? יופי אז בואו נתחיל…

המצרכים

טלפון בעל גישת מנהל מערכת (root). לא חשוב אם ADP1 או G1.

כרטיס sd שמגיע עם הטלפון (אבל אין צורך להוציא אותו ממקומו).

כבל USB שמחבר את האנדרואיד למחשב, שמגיע עם הטלפון.

מחשב אישי עם חלונות, מק או לינוקס.

תוכנת UnZip כלשהיא.

תוכנת ה- Terminal Emulator של Hello Android.

את קובץ הפונטים עם עברית לאנדרואיד.

ל- Windows 32bit בלבד, ייתכן שצריך גם את driver ל- USB מגוגל.

תוכנת המקלדת הוירטואלית a12keys של חברת ShSh. ההכנות ראשית חוכמה, יש להוריד ולהתקין את תוכנת ה- Terminal Emulator ואת תוכנת המקלדת הוירטואלית a12keys. הדרך הקלה ביותר לביצוע משימה זאת היא פשוט לפתוח את יישום ה- Market על הטלפון, להקיש עם Search, לכתוב "terminal", מהרשימה המוצעת לבחור את "Terminal Emulator" ובמסך הבא להקיש על Install ואז לחזור על התהליך עם a12keys.

בסיום ההתקנה יתווספו לכם שתי תוכנות חדשות: ה- Terminal Emulator. כשתפתחו אותו תקבלו מסך פקודה של אנדרואיד (ללא טכניים שמביננו זה קצת יכול להזכיר חלון Dos של חלונות למרות שמדובר ב- shell של לינוקס כמובן.) ותוכנת מקלדת וירטואלית שמאפשרת להקליד עברית. שימו לב שהמקלדת הוירטואלית מראה עברית, אבל לא תוכלו עדיין בשלב זה לקרוא טקסט עברית בשאר היישומים.

הפעולה השנייה שיש לבצע היא להוריד את קובץ הפונטים עם עברית לאנדרואיד, שמכיל פונטים לטלפון ששונו על ידי כדי לכלול אותיות בעברית בנוסף לפונט המקורי. האותיות העבריות נלקחו מפונט חופשי אחר בשם דג'ה-וו ולמי שמעוניין בתוך קובץ ה- Zip יש קובץ עם הרשיון וזכויות היוצרים המדויקות.

לבסוף, משתמשי חלונות 32 ביט בלבד, יתכן שיצטרכו להתקין את הדרייבר לחלונות (לא ברור לי כרגע עם יש צורך בדרייבר לשימוש ב- Debug Bridge בלבד או לכל גישת USB). עד כאן ההכנות.

העתקת הקבצים

חברו את קבל ה- USB לאנדרואיד ולתקע USB פנוי במחשב. האנדרואיד ישמיע צליל ובסרגל הכלים (הפס למעלה) יופיע icon של USB.

גררו את סרגל הכלים למטה לגלות את מסך ההודעות ותראו הודעה חדשה שמבשרת לכם על חיבור USB חדש. ליחצו על ההודעה. במסך שיופיע ביחרו ב- "Mount" כדי לאשר כי אתם רוצים לאפשר ל- PC לגשת לקבצים שעל כרטיס ה- SD שבטלפון.

בשלב זה מערכת ההפעלה שלכם צריכה לבשר לכם שהיא רואה כונן נוסף שמחובר דרך USB. פיתחו אותו. פיתחו את קובץ הפונטים עם עברית לאנדרואיד והשתמשו בתוכנת Zip לפרוש את תכולת הקובץ לתוך כונן ה- USB.

שימו לב! חייבים לשים את תוכן ה- Zip לכונן ולא להעתיק את ה- Zip עצמו. עם זאת, תוכלו לשים את תוכן ה- Zip בתיקיה עם שם כרצונכם שתיצרו בתוך הכונן. בסיום ההעתקה, בצעו כל פעולה שנדרשת לניתוק כונן USB במערכת ההפעלה שלכם (לינוקס: בצעו unmount, אני מנחש שגם במק, אין לי מושג מה עושים בחלונות) וכאשר מערכת ההפעלה מאשרת לכם לעשות כן, נתקו את קבל ה- USB מהמחשב והטלפון.

עד כאן הפעולות שיש לבצע על ה- PC. ההתקנה את הפעולות הבאות יש לבצע על הטלפון עצמו: ראשית, הפעילו את תוכנת הטרמינל Terminal Emulator שהתקנו בשלב ההכנות. תקבלו מסך בצבע כחול עם סימן $ קטן בחלק שמאלי העליון של המסך.

כעת, פיתחו את המקלדת של הטלפון והקלידו במדויק את הפקודה הבאה והקישו Enter בסיומה: su אתם אמורים לראות סימן # קטן מתחת ל- $. כל תגובה אחרת אומרת שאין לכם הרשאות מנהל מערכת (root) ולא תוכלו להתקין את העברית. כעת הקלידו את הפקודות הבאות במדויק והקישו Enter בסוף כל שורה:

mount -o rw,remount -t yaffs2 /dev/block/mtdblock3 /system

cat /sdcard/DroidSans-Bold.ttf > /system/fonts/DroidSans-Bold.ttf

cat /sdcard/DroidSansMono.ttf > /system/fonts/DroidSansMono.ttf

cat /sdcard/DroidSans.ttf > /system/fonts/DroidSans.ttf

cat /sdcard/DroidSerif-Bold.ttf > /system/fonts/DroidSerif-Bold.ttf

cat /sdcard/DroidSerif-Regular.ttf > /system/fonts/DroidSerif-Regular.ttf

reboot

בסיום הפקודות הללו הטלפון יאתחל את עצמו. עם עלייתו מחדש הפונט אמור להיות מעודכן ותוכלו לראות טקסט עברי בכל אחד מהאפליקציות, ללא שיבושים בטקסט אנגלי או אחר. לכתיבת עברית, הריצו את תוכנת a12keys ובחרו בעברית (אות ע בממשק), הקלידו את הטקסט בתוכנה ובסיום הקישו על Menu ואז Copy To Clipboard, חיזרו ליישום שבו רציתם לכתוב ובצעו Paste (לחיצה על Menu ו- v ביחד). כעת כם תוכלו למחוק את הקבצים מכרטיס ה- SD, אין בהם עוד צורך.

בהצלחה ותודה לכל הכותבים ב- iAndroid.co.il על העצות, התוכן, ל- ShSh על תוכנת המקלדת הוירטואלית, וכמובן, תודה לגוגל על אנדרואיד

סגור לתגובות על מדריך: עברית באנדרואיד

Filed under כללי

הרפתקאות בארץ אנדרואיד

נו, אז בשעה טובה ומוצלחת קיבלתי את ה- ADP1 שמריץ את מערכת ההפעלה לטלפונים סלולריים פתוחת הקוד ומבוססת הלינוקס אנדרואיד. ה- ADP1 הוא גרסת הטלפון למפתחים שגוגל מוכרת, בניגוד לגרסה המסחרית הרגילה (G1) שנמכרת בחנויות. השוני העיקרי הוא שהטלפון פתוח לקבלת שינויים ועדכונים מכל צורה ללא צורך ב- jail breaks למינהם ומאחר שהמערכת ההפעלה פתוחת קוד זה מאפשר לעשות כל מה שרוצים עם הטלפון.

רושם ראשוני אחרי כמה ימי שימוש: אני מכור לחלוטין. אולי זה לא IPhone, אבל זה ממש ממש נחמד. נתתי ל- ADP1 שלי כרטיס SIM עם תוכנית DATA נדיבה ועכשיו יש לי חיבור אינטרנט זמין תמיד. כל הפגישות, דוא"ל, טוויטר, וויקיפדיה, פייסבוק וכמובן SSH זמינים תמיד, always on. ההרגשה מבחינתי היא כמו לעבור מחיבור dial up לחיבור קבוע. אבל הקטע המגניב באמת הוא הרגע שבו אני פותח את הטרמינל ל- shell על הטלפון. הממ… iptables? כן! יש לי Firewall על הטלפון הסלולרי :-)

מש שכן, הבחירה בטלפון עם מערכת הפעלה פתוחה הוכיחה את עצמה מיד.כל אותם דברים שגוגל לא סיפקה באנדרואיד ושהם מעבר לאפליקציות שאפשר להוריד לטלפון משוק האפליקציות של גוגל, ניתנת להעשות עם קצת מאמץ וקוד פתוח. לדוגמא:

הגרסה הנוכחית של אנדרואיד לא תומכת בעברית, אפילו לא לקריאה בלבד. לכן משימתי הראשונה היתה הוספת תמיכה שתאפשר קריאה בעברית לפחות במערכת. ראשית חוכמה שמתי לב שבכל מקום (web, דוא"ל וכיוצ"ב) שבו אמורים להופיע אותיות בעברית מופיעים ריבועים, אך שפות זרות אחרות (יפנית ורוסית לדוגמה) כן הוצגו נכון. זה גרם לי להניח כי אנדרואיד מכיל תמיכה ביוניקוד, אבל הפונטים הכלולים במערכת ההפעלה אינה מכילים את התוים העבריים. חיפוש מהיר ברשת (החברה מ- iAndroid עשו עבודה טובה) הראה שאני צודק – אנדרואיד מגיע עם משפחת פונטים בשם דרוייד, שפותחו על ידי חברה שמתמחה בתחום במשך שנתיים תמימות, אבל הוא אינו כולל תווים בעברית. אנשים טובים ברשת דיווחו שניתן להחליף את הפונט הדרואידי בפונט אחר (אריאל או דג'ה-וו, לדוגמה) שמכיל גליפים עבריים, אבל התוצאה היא שכל הממשק של הטלפון מוחלף לפונט אחר וישנם יישומים מסויימים שהדבר גורם להם שיבוש בתצוגה.

נו, זה היה קל, כמעט קל מדי: הורדתי את משפוחת פונטי הדרואיד מהאתר של גוגל ואת פונט דג'ה-וו מהאתר שלו, שמתי לב שלשניהם רשיונות חופשיים תואמים ועשיתי מיקס: בעזרת תוכנת FontForgeביצעתי השתלה של הגליפים העבריים שהיו כלולים בדג'ה-וו בתוך הפונט י הדרואיד והתוצאה היא פונט דרואיד מקורי שכולל גם את הגיליפים העבריים. העלתי את זה לטלפון וזה נראה ועובד מצויין. הנה הדרואיד המשופצר שלי למי שרוצה: HebDroid.

המשימה השניה שלי היתה להשיג tethering עם הטלפון. למי שלא מכיר את המונח, הכוונה לכך שהטלפון יספק חיבור רשת למחשב נייד דרך Bluetooth. מאחר שה- SIM שהכנסתי לטלפון עם תוכנית  ה- DATA הנדיבה היה זה שבמקור השתמשתי בו למודם הסלולרי שבו השתמשתי היה לי חשוב להיות מסוגל לקבל חיבור רשת דרך הטלפון כדי שלא אצטרך לפרק את הטלפון כדי להוציא את כרטיס ה- SIM בכל פעם.

אנדרואיד אכן מגיע עם תמיכה ב- Bluetooth למטרות שמע (אוזנייה למשל) אבל אין תמיכה בנוייה בפרופיל של PAN, עדיין, למרות שגוגל מבטיחים את הפיצר לגירסאות הבאות של התוכנה – אבל מי רוצה לחכות? שוב למרבה המזל, מאחר שמדובר בלינוקס כל מה שצריך זה לקמפל את המודול הנכון, להוסיף כמה חוקי NAT ל- IPtables (כבר הזכרתי שהטלפון שלי מגיע עם firewall מובנה? :-) והכל עובד.הנה ההוראות מדוייקות איך לעשות את זה למי שמעוניין.

מה הצעד הבא? כנראה חיבור VoIP. ישנן טענות עיקשות שכדי לרצות את חברות הסלולר גוגל דאגה שיהיה זה "בלתי אפשרי" לתמוך ב- VoIP אנדרואיד. עדיין לא ברור לי שזה באמת נכון ואני חושד שכל מה שזה אומר שאי אפשר לבנות יישום VoIP על בסיס ממשק ה- Java לפיתוח אפליקציות אבל שכן אפשר לעשות את זה אם כותבים לממשק הלינוקסי. אנחנו נראה.

וכן דורון, רק כדי לחסוך לך את התגובה, אני יודע שגם ה- OpenMoko מגיע עם Firewall. זה בסדר, זה שאחד טוב לא אומר שהשני רע :-)

גלעד

 

1 Comment

Filed under כללי